Orkidéråd och strykning

Är halvsjuk igen, blä. Bättre än igår i alla fall så idag har jag försökt göra lite nytta. Jag har strykigt och sorterat in alla band och dvder vi har, har aldrig riktigt fattat hur många det är förrän nu.
Igår hade vi nationella proven i engelska, läs+hörförståelse, det var ganska lagom svårt tror jag. Skönt att det är över.
Det är våraktigt ute idag också, så nu säger jag att det är vår! Idag ska jag plantera mina frön för jag har skaffat jord.

Här är förresten lite orkidéråd som jag hittade på miljomagasinet.se om  någon mer än jag har problem med sina orkidéer.


Få din orkidé att blomma


Den vackra orkidén vissnar ner och vill aldrig blomma igen. En erfarenhet som många delar. Länge står den där, den ledsna plantan med den nakna pinnen, för man kan ju aldrig veta... Och för den som har tillräckligt med tålamod så kan det hända. Orkidén återuppstår i all sin prakt.
Det vi upplever som nyckfullhet är ofta orkidéns naturliga rytm. De är också mycket olika beroende på sort. Det finns en som blommar endast några timmar per år och andra som blommar ofta och länge. Phalanopsis anses vara en bra nybörjarvariant om man är ute efter blomningarna.

Men hur växten sköts är naturligtvis också avgörande. Följande råd passar många orkidéer men vissa sorter kan kräva annat så be om information vid inköp.

· Vattna ungefär en gång i veckan. Vattenbehovet varierar med årstiderna. Känn efter och se på rötterna genom den genomskinliga krukan. Ifall rötterna är ordentligt gröna av klorofyll kan vattningen vänta. Orkidén vattnas genom att i sin plastkruka sänkas ned i en hink med rumstempererat vatten (helst regnvatten). Undvik att få vatten i bladrosetten.

· Krukan bör vara genomskinlig men den ska inte vara av glas eftersom rötterna kan brännas (inga växter mår för övrigt bra av att planteras direkt i glas). En transparent innerkruka med lufthål i botten behövs för att ge rötterna mycket ljus och luft. Ytterkrukan ska vara så pass stor att det bildas ett litet luftrum till innerkrukan.

Orkidén växer naturligt i träden och passar egentligen bättre som ampelväxt. Då slipper man hänga upp den blommande grenen på en pinne.

· Orkidén är mycket känslig för frost och kyla men trivs i välventilerade rum med något lägre temperaturer. Idealtemperaturen varierar mellan olika sorter men många trivs bäst i svala rum (16-17 grader). På vintern vill orkidén stå i söderläge och få så mycket ljus som möjligt. På sommaren trivs den i norrläge och bör skyddas mot för mycket direkt solljus.


· En nyinköpt orkidé bör planteras om redan efter ett år då man inte vet hur länge den stått i sin kruka. Därefter kan den planteras om vartannat eller vart tredje år. När orkidén börjar "lämna" krukan med mycket rötter utanför är det dags.

Klipp då bort de döda, torra rötterna. Lägg vitmossa närmast rötterna och fyll på med bark och kompostblandning. Vitmossa är mycket bra för orkidéer. Den håller fukt men släpper igenom syre. Ifall bladen hänger så kan den ibland räddas med vitmossa.
Klipp inte bort grenar efter blomningen utan låt de vara som de är.

· När du köper en orkidé; välj inte exemplar efter antalet blommor utan välj en planta som ser stark och frisk ut. Det är också bra om bladverket växer och det bildas många rötter, det ger en bättre blomning. Se alltid till att få den känsliga orkidén väl inslagen innan den ska transporteras.

Det finns dock sorter som tål mer och trivs utomhus under hela sommarhalvåret.

Benita Eklund
Källa: Peter Göttfert, Orkidéhuset


Kommentarer
Postat av: lisa

ha en bra dag! :)

2008-04-05 @ 15:30:36
URL: http://lisaholmqvist.blogg.se
Postat av: Iréne (WhompingWillow)

Krya på dig. :) Är också lite sjuk idag, haha. Trevligt med vår också, det luktar ju så gott ute då. ^^'

2008-04-06 @ 15:23:52
URL: http://duudanennss.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0